Spolek Darwin

PŘÍRODOVĚDNÝ POBYTOVÝ TÁBOR

Už delší dobu jsme si pohrávali s myšlenkou, že bychom kromě táborů příměstských uspořádali i tábor pobytový, který by nám dal víc prostoru pro zkoumání přírody, pro větší hry, ale také třeba pro večerní táboráky. Jenže najít vhodné tábořiště, které bude splňovat všechny naše požadavky a bude v rozumné dojezdové vzdálenosti od Prahy nebylo až tak jednoduché. Ale našli jsme!

Rekreační středisko Hrachov se nachází zhruba 13 km od Sedlčan v klidné lokalitě na kraji lesa. V nejbližším okolí se nachází jen louky, pole a lesy. Na výlety budou perfektní okolní přírodní lokality, kde se vyskytují i unikátní živočichové. To je prostě místo, jako stvořené pro naše přírodovědné tábory!

Kromě skvělého umístění poskytuje areál střediska kompletní zázemí, včetně společenských místností pro případ nepříznivého počasí nebo sportovních hřišť a bazénu. Co víc si přát!

Možná ještě snad zajištění dopravy z Prahy? Jasně, to taky umíme! Pro všechny zájemce bude vypraven z/i do Prahy autobus.

A na co, že se děti můžou těšit?

Připravili jsme turnusy ve dvou tématech – Expedice Darwin a Dobrodružství kamene a ohně. Turnusy jsou seřazené za sebou tak, že po turnusu s jedním programem navazuje turnus s programem druhým. Takže když děti pojedou na dva turnusy za sebou, čeká je pokaždé jiné dobrodružství.

Expedice Darwin je hodně badatelsky a přírodovědně zaměřený. Na děti čeká spoustu nového programu, který nebyl ani na kroužcích ani na příměstských táborech.

Třeba takový noční lov hmyzu – za zvuků noci se vydáme ven, v ruce baterka a entomologická síť. Najít vhodné místo, napnout síť a nastavit světlo, které hmyz přiláká. Následuje chvíle napětí, co se do sítě asi chytí?

Prozkoumáme také chemii a fyziku – žádnou nudu ale nečekejte! Zábavné experimenty a hry vtáhnou i zarputilého odpůrce školních hodin fyziky.

V průběhu týdne také dorazí naši externí spolupracovníci z Přírodovědecké fakulty UK v Praze a díky nim se ponoříme hlouběji do paleontologie, do života ptáků a dalších úžasných částí přírody.

Na Expedici Darwin vyplouváme v termínech: 29.6.-6.7. a 10.8.-17.8.

Dobrodružství kamene a ohně přenese táborníky do období pravěku, do doby, kdy byl každý jedinec závislý na tlupě a na tom, co si zvládnul ulovit. Nebude chybět ani večerní vyprávění pravěkých příběhů u ohně nebo učení se zručnosti při pravěkých řemeslných technikách. Na ty odvážnější členy tlupy čeká noc pod širým nebem.
A jak už je u nás zvykem, nebudeme si jen tak hrát na život v pravěku, ale všechno to obalíme našimi znalostmi o přírodě a přežití v divočině. Využijeme okolní lesy jako hřiště i jako badatelnu.

Do pravěku se vydáme v termínech: 6.7.-13.7. a 17.8.-24.8.

Přihlášky a víc informací najdete v rezervačním systému: TADY

Těšíme se na všechny nové i známé dobrodruhy a přírodovědce!