Spolek Darwin

Jaké domácí zvíře pořídit pro dítě? 1. část

Tuhle otázku dostáváme poměrně často, ale odpověď není vždy tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Na internetu najdete spoustu článků a různých doporučení na zvířata vhodná k dětem. Můžete se jimi řídit, ale vždycky je potřeba myslet i na možnosti vaší rodiny, vaše požadavky a v neposlední řadě preferenci dítěte (milovníka chlupáčů had nejspíš dvakrát nepotěší, i když i ten může být v některých případech dobrou volbou).

Následující doporučení vycházejí z našich dlouholetých chovatelských zkušeností, ale i ze zkušeností z našich chovatelských kroužků, kde se děti seznamují s péčí o různé druhy zvířat a nezřídka kdy se stane, že zjistí, že chovat jejich vysněné zvíře není takové, jaké si to představovaly.

I to je vlastně jeden z přínosů takových kroužků – děti se setkají s realitou ještě předtím, než jim rodiče zvíře pořídí domů a předejde se tak nepříjemné situaci, kdy se pro mazlíčka posléze hledá náhradní domov.

Jak s výběrem vhodného zvířátka začít?

Základem je zodpovědět si na některé otázky, které mohou finální výběr ovlivnit:

• Pro jak staré dítě hledáme zvířátko?
  • V jakém časovém horizontu předpokládáme, že se o zvíře budeme schopni postarat (rok, dva, deset,…)?
  • Jaká jsou očekávání dítěte? Chce se spíš mazlit a interagovat se zvířetem, nebo ho víc baví pozorovat, co zvíře dělá?
  • Jaké má naše domácnost možnosti – časové, prostorové, finanční?
    Jak často odjíždíme na delší dobu mimo domov a má se o zvíře v té době kdo postarat?
  • Zvládneme se o zvíře postarat i během letních prázdnin?
  • Kolik času jsme schopní reálně zvířeti každý den věnovat?
  • Jsme ochotní krmit zvíře i živou potravou a popř. ji doma i chovat?

Pokud i po zodpovězení si otázek máte pochybnosti, jaké zvíře vybrat, neváhejte se na nás obrátit, rádi vám s výběrem pomůžeme. Jednou z možností je také nechat dítě, aby si péči o dané zvíře nejdřív vyzkoušelo, třeba na jednom z našich chovatelských kroužků. 🙂

Příště si představíme některé druhy zvířat, které můžou být dobrou volbou pro první seznámení dětí s chovem domácího mazlíčka.